fbpx

Infektioner

Hjem » Sygdom » Infektioner

Når vi har en infektion, betyder det, at vi er angrebet af mikroorganismer. Det kan være bakterier, vira, svampe eller parasitter. Kroppen kan ved hjælp af immunforsvaret slå langt de fleste infektioner ned på egen hånd, og de fleste af dem, når vi slet ikke at registrere. Det sker dog, at immunforsvaret ikke får has på infektionen så let, og de invaderende formerer sig. Infektioner kan påvirke hele vores krop, de kan forårsage lokale irritationer, og de kan svække hele organer, som det fx er tilfældet med lungerne, når vi har lungebetændelse. 

Hvad er en infektion?

Infektioner og inflammationer

Infektioner smitter på forskellig vis. Nogle smitter gennem fødevarer, andre gennem noget man har rørt, mens andre igen smitter gennem luften. De fleste forbinder nok infektion med en betændelse, der fx kan opstå i et sår, der ikke er renset tilstrækkeligt. Det er dog ikke helt det samme, men størrelserne er forbundet. Betændelse kendes også som inflammation, og de begreber dækker over den tilstand, der kan opstå, når man får en infektion. Inflammation er immunforsvarets respons, når kroppens celler bliver beskadiget, eller når immunforsvaret registrerer indtrængende.Det kan være bakterier, virus eller i sjældne tilfælde transplantater, som den nye værtskrop opfatter som fremmede. De fleste af os kender det, hvis vi får en rift, der inficeres af bakterier.

Så vil de små blodkar omkring riften blive udvidet, så det inficerede område får større forsyninger af blod, der bl.a. rummer hvide blodlegemer, der slår de indtrængende ned. Når vi oplever området som ømt og varmt, er det kroppens helingsproces, der arbejder, og i de fleste tilfælde formår at slå betændelsen ned selv.  

Infektioner er en uhyre sammensat størrelse og rangerer altså fra en bulen finger hos en enkelt til ødelæggende epidemier med millioner af liv på samvittigheden. Infektioners forskelligartethed betyder også, at man ikke entydigt kan sige, hvad man skal gøre for at undgå at blive smittet.

Hvor bliver man smittet?

Forrige artikel

Antibiotika

Næste artikel

COVID-19-vaccinationer

Relaterede artikler
Læs mere

Smittetyper

Overalt vi færdes, er der risiko for, at vi bliver smittet af andre, hvis de er syge. Det…
Læs mere

Virus

Virus er en type organismer, der kan være skadelige for mennesker og dyr. Vira, som de hedder i…
Læs mere

Antibiotika

Siden Alexander Fleming opdagede penicillin ved et tilfælde i 1921, er der udviklet mange lignende præparater med forskellige…
Læs mere

Bakterie eller virus?

Når mange forveksler bakterier med virus i det daglige, skyldes det flere sammenfald. De kan fx begge gøre…