fbpx

Bakterie eller virus?

Hjem » Sygdom » Bakterie eller virus?

Når mange forveksler bakterier med virus i det daglige, skyldes det flere sammenfald. De kan fx begge gøre os syge, og smitten overføres i visse tilfælde på samme måde. Det gælder fx ved luftbårne spytpartikler, som vi udsender, når vi nyser og hoster. For at gøre forvirringen større, kan både virus og bakterier være årsag til samme sygdom. Halsbetændelse kan fx skyldes både bakterier og virus. 

Det er dog primært i deres egenskab af at kunne gøre os syge, at bakterier og virus er ens. Ellers er de helt usammenlignelige. Det gælder deres størrelse – bakterier kan være gigantiske i forhold til virus. Det gælder deres udseende – bakterier er stav-, spiral- eller kugleformet, mens virus kan have komplicerede udseender og ligne små rumskibe. Den vigtigste forskel er dog måden, de bekæmpes på, når de er årsag til sygdom. Er der fx tale om en bakteriel lungebetændelse, kan den behandles med antibiotika, mens en lungebetændelse, der skyldes virus, ikke kan behandles med andet end vores naturlige immunforsvar. 

Rent biologisk er der stor forskel på virus og bakterier. Bakterier er selvstændige celler, der kan formere sig uafhængigt af en såkaldt vært, og det er evnen til selvstændig formering, der betyder, at de kan kaldes ”levende”. Den evne har virus nemlig ikke og defineres derfor ikke som ”levende”. Virus er en samling molekyler bestående af genetisk materiale, og de kræver en vært for at formere sig. En vært er en levende celle – fx en menneskecelle. Virus formerer sig ved at overtage funktionerne i cellen og på den måde danne flere viruspartikler, der igen inficerer en ny celle.

Denne proces gentages, indtil immunforsvaret får identificeret fjenden og iværksat en reaktion, der slår et pågældende virus ned. Det er denne måde at formere sig på, der forhindrer os i at bekæmpe virus effektivt. Virus forskanser sig i vores egne celler, og hvis vi vil slå dem ned, slår vi også vores egne celler ned. Heldigvis kan virusinfektion som fx Covid-19 og influenza forebygges ved vaccination. Desværre er det ikke muligt i forhold til alle virusinfektioner. Derfor er vi desværre nødsaget til at acceptere hosten, den løbende næse og den ømme hals, når vi rammes af den almindelige forkølelsesvirus.

Her kan du læse mere om vaccination

Forrige artikel

Smittetyper

Næste artikel

Virus

Relaterede artikler
Læs mere

Virus

Virus er en type organismer, der kan være skadelige for mennesker og dyr. Vira, som de hedder i…
Læs mere

Smittetyper

Overalt vi færdes, er der risiko for, at vi bliver smittet af andre, hvis de er syge. Det…
Læs mere

Bakterier

Bakterier var de første levende organismer på jorden. Herfra er alt andet liv udviklet – herunder også menneskerne.…
Læs mere

Hverdagssygdomme

Vira og bakterier er årsag til en lang række af de sygdomme, vi stifter bekendtskab med i løbet…