fbpx

Vitaminer og mineraler

Hjem » Almen sundhed » Vitaminer og mineraler

Vitaminer er organiske næringsstoffer, som er væsentlige for vores sundhed. De giver os ikke energi som kulhydrater, proteiner og fedt gør det, men de er væsentlige for en række essentielle processer, der opretholder vores kroppe funktionelle. Der findes i skrivende stund 13 vitaminer – man opdager undertiden nye undergrupper af eksisterende vitaminer. Derfor kan man tale om flere forskellige typer B-vitaminer som fx B12, der er essentielle for dannelsen af røde blodlegemer og opretholdelse af nervesystemet. Vitaminer kan inddeles i to kategorier: vandopløselige og fedtopløselige.

Vandopløselige vitaminer

De vandoplæselige vitaminer skal tilføres dagligt, da de kun i meget beskeden udstrækning bliver lagret i kroppen. Det drejer sig om B- og C-vitaminer.

B-vitaminer er væsentlige for, at kroppen kan omdanne kulhydrater, fedt og protein til energi. Desuden danner B-vitaminer røde blodlegemer og er med til at regulere gener og vækst. B-vitaminer findes bl.a. i fuldkornsprodukter, mejeriprodukter, fisk, kød og fjerkræ.

C-vitaminer er med til at opbygge og vedligeholde skelet, muskler og hud. Desuden sørger de for, at immunforsvaret fungerer optimalt. C-vitaminer findes bl.a. i grøntsager, frugt og bær.  

Fedtopløselige vitaminer

De fedtopløselige vitaminer optages i kroppen ved hjælp af fordøjelsesvæsker. A-, D-, E- og K-vitamin kan modsat vandopløselige vitaminer lagres i kroppens fedtdepoter i flere måneder. Dog kan det være svært at få de fornødne D-vitaminer gennem kosten alene. Om sommeren er det intet problem, da kroppen kan danne D-vitaminer af solens stråler, men om vinteren kan det være nødvendigt at supplere med tabletter. 

A-vitaminer hjælper med at opbygge og vedligeholde skelet, muskler og hud. Desuden er A-vitaminer nødvendige for vores syn. A-vitaminer findes bl.a. i fisk, frugt og grønt, vegetabilske olier, frø, nødder og kerner. 

D-vitaminer hjælper også med at opbygge og vedligeholde skelet, muskler og hud. D-vitaminer findes bl.a. i fisk, ost, svampe og æg. 

E-vitaminer hjælper også med at opbygge og vedligeholde skelet, muskler og hud. Desuden bidrager de til at holde immunforsvaret intakt. E-vitaminer findes bl.a. i frugt og grønt, mejeriprodukter, æg, vegetabilske olier, nødder, kerner og frø.  

K-vitaminer hjælper også med at opbygge og vedligeholde skelet, muskler og hud. Desuden hjælper det blodet med at kunne størkne. K-vitaminer findes bl.a. i grøntsager. 

Mineraler

Mineraler er uorganiske næringsstoffer, der bl.a. findes i kornprodukter, bælgfrugter, grøntsager, fisk etc.  Vi forsynes med alle dem, vi har brug for, gennem en varieret kost. De understøtter mange væsentlige funktioner som fx opbygning og vedligehold af knogler, skelet og væv, musklernes funktion, transport at ilt i blodet, hormonproduktion, omsætning af næringsstoffer og opretholdelse af et sundt immunforsvar.   

Får jeg nok vitaminer og mineraler?
For langt de flestes vedkommende får vi dækket vores behov gennem kosten. De fleste vitaminer og mineraler har flere kilder, hvorfor der er stor sandsynlighed for at få behovet dækket, hvis man spiser varieret. Der er dog enkelte vitaminer og mineraler, der kun forekommer i få fødevarer. Er man fx veganer, kan tilskud være en god ide, da man let kommer til at mangle jern, D-vitamin og selen som følge af, at man ikke spiser kød og fisk. Tal med din læge, hvis du er i tvivl. 

Hvorfor sælger kosttilskud så godt?
Forrige artikel

Sundhedspopulisme

Næste artikel

Vægt

Relaterede artikler
Læs mere

De rette næringsstoffer

Der er bred uenighed om, hvad ”de rette næringsstoffer” er, og vi bombarderes jævnligt af selvbestaltede  eksperter, der mener…
Læs mere

Vægt

Intet har fyldt så meget i sundhedsdebatten som kropsvægt. Vi ved alle, at det er usundt at være…
Læs mere

Immunsystemet

Kroppen består af en række forskellige organer og systemer: herunder hjertet, lungerne, nyrerne, huden, fordøjelsessystemet, lymfesystemet og kredsløbet.…