fbpx

Kosttilskud og naturlægemidler

Hjem » Forebyggelse » Kosttilskud og naturlægemidler

Sygdom og infektion har altid været et menneskeligt vilkår, og de har haft en kolossal indvirkning på vores historie. Der har altid hersket smitsomme sygdomme og infektioner, som vi har stået magtesløse overfor, og som har reduceret os i antal og råderum. I dag har vi opnået en omfattende viden om de mikrober og øvrige sygdomme, som tidligere tog livet af os. Antibiotika, bedre hygiejne og vacciner betyder, at vi har overvundet en stor del af fortidens store trusler. Der er dog stadig en lang række lidelser, som vi stadig ikke kan stille det store op imod. Der er også sygdomme, som vi i visse tilfælde kan behandle, men ikke nødvendigvis kurere, og den seneste tid har vist, at der let kan opstå tilfælde, som lægevidenskaben ikke er beredt på.

Internettet som læge
Lægevidenskaben er i modsætning til den generelle opfattelse ikke en såkaldt eksakt videnskab. Vi kan alle rammes af sygdom, men det er ikke alle, der reagerer på samme måde. Det kan være, at man af den ene eller den anden årsag havde et svækket immunforsvar, da man blev smittet, hvorfor man reagerer voldsommere end andre. Det kan også være, at man er blevet ramt af en særlig hård udgave af en sygdom, eller måske reagerer man dårligt på den behandling, der ellers virker godt på andre. Derfor beror diagnose og efterfølgende behandling i mange tilfælde på lægens viden og erfaring. 

Der er selvfølgelig en lang række sygdomme, hvor diagnosen er hævet over enhver tvivl, men det betyder ikke nødvendigvis, at den rette behandling vil være den samme for alle.

Sådan har det altid været. Det nye er, at vi har fået bedre mulighed for at undersøge sagen selv. Patienter kan i dag søge løsninger på internettet, men det er forbundet med en række risici, som man skal være sig bevidst.

Hvorfor har internettet lettere og bedre løsninger end lægen?

Kosttilskud og naturlægemidler  

Der er tilfælde, hvor lægen af den ene eller anden årsag ikke kan finde den rette behandling. Det kan skyldes, at der ikke findes en effektiv behandling for lidelsen, eller måske er det ikke lykkedes lægen at diagnosticere lidelsen korrekt, hvorfor den anbefalede behandling er ineffektiv. Det kan være mere eller mindre katastrofalt for patienten, og det kan sende patienten ud i nogle af internettets mange faldgruber. Der findes nemlig et væld af selvudråbte eksperter, der enten yder råd og vejledning eller sælger kosttilskud eller naturmedicin.

Medicin er underlagt en lang række godkendelsesprocedurer, der sikrer, at produktet har den effekt, det lover, at effektens goder overstiger eventuelle bivirkninger på både kort og lang sigt. Det gælder også for naturlægemidler, som skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen. Det er ikke tilfældet med kosttilskud. De betragtes som fødevarer, og skal kun godkendes som sådanne. Det betyder ikke nødvendigvis, at de ikke virker, men man bør udvise en naturlig skepsis. Kosttilskud og naturlægemidler er en milliardindustri, hvorfor der som regel ligger stærke markedsføringskræfter bag. 

Er kosttilskud gavnlige?

Simple løsninger – alvorlige konsekvenser

Naturlægemidler og kosttilskud købes typisk for at lindre problemer, man normalt ikke vil søge læge for. Det kan være småskavanker, som man lige vil google. Her kan man finde et væld af gode råd og ikke mindst anbefalinger af kosttilskud og naturmedicin. Da produkterne ikke er underlagt receptpligt og frit kan købes på internettet eller i helsekostbutikker, er man tilbøjelig til at tro, at produkterne måske kan være en simpel løsning på problemet. Man mistænker dem i hvert fald ikke for at gøre skade. Men det kan de faktisk godt. Desuden findes der fx præparater, der svækker effekten af lægeordineret medicin, og det giver sig selv, at det kan få katastrofale følger, hvis man er ordineret vigtig medicin, som man intetanende svækker, når man indtager kosttilskud eller naturlægemidler.

Det kan også være, at man på internettet finder beskrivelser, der passer godt med ens egne symptomer og derfor følger en behandling, der ifølge internettet har hjulpet andre. Desværre er man langt fra sikker på, at man lider af den samme problematik, som den beskrevne kur lover lindring for, og man spilder i bedste tilfælde sine penge. I værre tilfælde kan man risikere at gøre ondt værre.

Kan internettets forslag være farlige?

Internettets faldgruber

Det er næsten altid muligt at finde beskrivelser på nettet, der lover bedring, hvis man følger en række simple råd. Det gælder både for småskavanker, men desværre også for langt alvorligere sygdomme og lidelser. Det kan være dragende at følge de anbefalinger, der hævdes at have hjulpet andre. Det kan jo være, at ideen er så ny, at lægerne ikke har nået at høre om det? Det kan selvfølgelig godt være tilfældet, men sandsynligheden er ikke overskyggende. Vend ideen med din læge, inden du beslutter dig for at afprøve de råd, du finder på internettet.

Hvis internettets svar kan hjælpe andre, kan de vel også hjælpe mig?
Forrige artikel

De rette næringsstoffer

Næste artikel

Smittetyper