I følge en rapport fra TrygFonden og Mandag Morgen fra 2017 har 44% af danskerne svært ved at finde ud af, hvad der er sundt, og hvad der er usundt. Desuden er der mange aktører, der konstant insinuerer, at vi ikke er raske – bl.a. på de sociale medier. Det hele kan blive bedre, hvis vi kører en detox-kur, hvis vi booster vores immunforsvar eller indtager diverse kosttilskud. Det antydes med andre ord, at vi er syge, indtil det modsatte er bevist.
Det er ikke kun selvbestaltede sundhedsguruer, der truer vores sundhed. D. 1. januar 2018 trådte en forsøgsordning med medicinsk cannabis i kraft, der gjorde det muligt for læger at udskrive medicinsk cannabis. Datoen er vigtig, for det er den første gang i danmarkshistorien, at politikerne tilsidesatte lægefagligheden for at imødekomme et mere eller mindre udtalt ønske i befolkningen. Problemet er, at en autoritet blåstempler cannabis som et vidundermiddel, hvad lægevidenskaben ikke kunne bekræfte. Det undergraver derfor tilliden til lægevidenskaben, der altid burde være garant for sundheden. Hvis cannabis har den effekt, det hævdes at have, er befolkningen bedst tjent med, at det er videnskaben, der blåstempler dets effekter og ikke vælgersøgende politikere.
På samme vis bærer medierne et stort ansvar i deres dækning af sundhedsrelateret nyhedsstof. Fokuserer de udelukkende på sensationen, mister man overblikket. Det skete fx, da TV2 bragte en udsendelse om piger, der levede med store gener som følge af deres HPV-vaccine. Pigernes problemer var reelle nok, men de var ikke udløst af vaccinen. Resultatet blev ikke desto mindre, at tilslutningen til en potentielt livreddende vaccine faldt fra 90% til 47%. TV2 har beklaget; tilliden er ved at være restaureret, og tilslutningen til HPV-vaccinerne stiger heldigvis igen, men eksemplet taler sit tydelige sprog og er med al sandsynlighed en medvirkende faktor til, at befolkningen har svært ved at navigere, når det gælder sundhed.